Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Εδώ ο κόσμος καίγεται και το… κυβέρνηση χτενίζεται !


Την ώρα που έχουν ασθενήσει ή έχουν μπει σε καραντίνα εκατοντάδες νοσοκομειακοί, έως και 10 – 15%, του συνόλου, αφήνουν τους άλλους να συνεχίζουν τον ηρωισμό χωρίς στολές, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες, κλπ. Ενώ ήξεραν πριν από μήνες ότι η νόσος έρχεται κι εδώ.



«Μπράβο το παιδί. Καλά τα κάνει»… είναι το μόνιμο σύνθημα όλων των εκπομπών της τηλεόρασης, των ομιλιών των κυβερνητικών στελεχών, των δημοσιογράφων και διάφορων δεξιών που το σέρνουν και το σπέρνουν εδώ κι εκεί. Αλλά εμμέσως και των δηλώσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ασχολείται μόνο με τα θέματα της οικονομίας, αφού για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έχει αντιρρήσεις μ’ ό,τι κάνει ο Μητσοτάκης. Φυσικό είναι. Το πώς αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα τον κορωνοϊό, το τι δημόσιο σύστημα υγείας έχουμε, είναι αποτέλεσμα της κοινής τους ευρωενωσιακής πολιτικής, που άφησε ανεξίτηλες πληγές πάνω στο υπερβολικά αδυνατισμένο σώμα του ΕΣΥ, που σήμερα λιμοκτονεί.
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Βγαίνουν λοιπόν ο συμπαθής κουρασμένος καθηγητής κι ο αντιπαθής υφυπουργός, για να μας κάνουν μισή ώρα ψυχοθεραπεία και να μας συμβουλέψουν τι να κάνουμε εμείς. Αλλά τι κάνουν εκείνοι σαν κυβέρνηση δε μας λένε. Μόνο προσπαθούν σιγά-σιγά να μας δημιουργήσουν ενοχές και να μας φορτώσουν την ευθύνη για ό,τι φρικτό ξέρουν ότι θα επακολουθήσει. Εκεί στοχεύει κι όλη αυτή η υπερβολή για την «ατομική ευθύνη» των πολιτών.
ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ: ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ «ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ» ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; 
Την ώρα που και ο Π.Ο.Υ. και οι έμπειροι Κινέζοι γιατροί, φωνάζουν «κάντε όσο περισσότερες δειγματοληψίες μπορείτε», αυτοί εδώ κωφεύουν και περνούν τη λογική «δε χρειάζεται». Αλλά ταυτόχρονα διαφημίζουν και τις ιδιωτικές κλινικές που έχουν και κάνουν τεστ, για να το πουλάνε χρυσό.
Την ώρα που χειροκροτάνε στα μπαλκόνια τους υγειονομικούς, την ίδια ώρα δεν τους δέχονται για να ακούσουν τα αιτήματά τους και τους αφήνουν «χωρίς όπλα». Υπόσχονται 2500 διορισμούς «προσωρινών» που «κάποτε» θα γίνουν, λες κι έχουμε απεριόριστο χρόνο.
Την ώρα που έχουν ασθενήσει ή έχουν μπει σε καραντίνα εκατοντάδες νοσοκομειακοί, έως και 10 – 15%, του συνόλου, αφήνουν τους άλλους να συνεχίζουν τον ηρωισμό χωρίς στολές, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες, κλπ. Ενώ ήξεραν πριν από μήνες ότι η νόσος έρχεται κι εδώ.
Τόσο καλά τα κάνουν, που στα νοσοκομεία μοιράζουν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί κι οι νοσηλευτές «αν δεν έχουν μάσκες, ρόμπες και γενικά ατομικό εξοπλισμό προστασίας». Να τους έλεγαν «κόψτε το λαιμό σας», θα ήταν πιο έντιμο. Ένα κράτος ομολογεί ότι δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα των μέσων προφύλαξης, ούτε καν αυτή τη μεγάλη ώρα. Κατάντια;
Την ώρα που η ανθρωπότητα ολόκληρη βοά ότι η μάχη δίνεται στις ΜΕΘ και σε άλλες χώρες φτιάχνουν νοσοκομεία ακόμα και μέσα σε γήπεδα μπάσκετ (Βουλγαρία), εδώ είχαμε 550 Μ.Ε.Θ. (αντί για μίνιμουμ 3500). Ρωτήστε τους τώρα, πόσα κρεββάτια έχουμε; Έγιναν άραγε 555;
Την ώρα που οι γιατροί του δημοσίου ζητάνε βοήθεια και οι γιατροί του ιδιωτικού περιμένουν να μπουν στη μάχη, την ώρα που οι επιτάξεις, ακόμα και κρατικοποιήσεις ιδιωτικών μονάδων υγείας έρχονται παντού στο προσκήνιο, αυτοί εδώ περιορίζονται στα «θα», «ίσως», «αν χρειαστεί».
Την ώρα που αλλού επιστρατεύουν συνταξιούχους ή και τελειόφοιτους γιατρούς, εδώ ούτε καν τόχουν σκεφτεί. Ακόμα κι όταν έχουν ήδη βγάλει ανακοινώσεις οι σύλλογοι των φοιτητών των ιατρικών σχολών που λένε ότι οι φοιτητές προσφέρονται.
Την ώρα που παριστάνει ότι παίρνει σκληρά μέτρα καραντίνας, στα πιο κρίσιμα θέματα κάνει «παρακλήσεις» («μην πάτε στα χωριά σας»). Κι ύστερα «απειλεί» επειδή κάποιοι πήγανε («ξέρουμε ποιοι πέρασαν τα διόδια»). Γιατί; Μήπως τους το είχατε απαγορεύσει;
Άσε που είπαν ψέματα για το μέγεθος της «φυγής». Και για τα λιμάνια, και για τα διόδια. Μετά… σε κάποιους πρέπει να φορτώσουμε το φταίξιμο. Η τροχαία λέει ότι την Παρασκευή 20/3, πέρασαν τα διόδια 7932 αυτοκίνητα λιγότερα από ότι την Παρασκευή 13/3. 27.270 στις 20/3, 35.202 στις 13/3. (Αλήθεια το μαγαζί «διόδια» γιατί λειτουργεί; Έχει σχέση με την υγεία ή με τα τρόφιμα;).
Την ώρα που κάνει το λιοντάρι με τα μέτρα, είναι μια βδομάδα και βάλε, που τα εφαρμόζει με το σταγονόμετρο και με το «βλέποντας και κάνοντας». Αντί αποφασιστικά να το κάνει «μια κι έξω».
ΚΑΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ
Αυτή την ώρα της κρίσης διάλεξαν οι θρασύδειλοι, για να περνούν από τη βουλή που υπολειτουργεί, οτιδήποτε δε μπορούσαν να περάσουν κανονικά. Από την επαναφορά της πολιτικής επιστράτευσης και την παρεμπόδιση απεργιών, μέχρι την επίταξη του «Καράβα» στη Λέσβο ή τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο κλπ. Εμείς «ατομική ευθύνη» κι αυτοί κρατική αυθαιρεσία υπέρ του κεφαλαίου. Τώρα που δε θα υπάρχουν αντιδράσεις, είναι η ευκαιρία τους. Έχει κανείς την αφέλεια να πιστεύει ότι όλα τα μέτρα που περιορίζουν τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και τα εργασιακά κεκτημένα, δεν ήρθαν για να μείνουν;
ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ
Αλλά αυτά όλα ίσως αποδειχτούν συζητήσεις χωρίς αντικείμενο. Ίσως βγαίνοντας από την υγειονομική αυτή κρίση να μη θυμόμαστε τίποτα από αυτά. Ούτε τα ονόματά τους. Ή να μην έχουν πια καμιά αξία.
Οι μέρες είναι περίεργες και γκαστρωμένες που έλεγε κι ο Χαρίλαος. Κι αναμένονται χειρότερες. Δεν ξέρουμε τι κυοφορούν. Αρρώστια και θάνατο κάθε είδους, που τα μοιράζει απλόχερα ο καπιταλισμός τους; Παγίωση του φόβου και της υποταγής; Μόνιμη πειθαρχία και καταθλιπτική ενσωμάτωση; Ή εξέγερση κι ανατροπή; Αυτό «μόνο ένας λαός το ξέρει». Εσύ.
Υ.Γ. Όχι. Το «το» αντί για «η» δεν είναι ορθογραφικό λάθος.

Αναδημοσίευση από Katiousa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου