Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Συνέδριο Γ.Σ.Ε.Ε.- Συνέδριο Εργατικού Κέντρου Αθήνας: Ενα αποκαλυπτικό κοντράστ για την ουσία και τη σημασία της διαπάλης

Η ενίσχυση της ΔΑΣ στο συνέδριο του Ε.Κ.Α. αποτελεί παρακαταθήκη στον αγώνα για συνδικάτα εργατών με ζωντανές συλλογικές διαδικασίες

    

  Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του 31ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας.
 Ψήφισαν 1.214 αντιπρόσωποι, εκπροσωπώντας 104.000 εργαζόμενους από 267 σωματεία όλων των κλάδων της Αθήνας.
   Η ΔΑΣ, το ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλοι αγωνιστές εργαζόμενοι, αύξησε τις δυνάμεις της σε ψήφους (από 322 σε 345) και σε ποσοστά (από 26,9% σε 28,7%), καταλαμβάνοντας ξανά την πρώτη θέση, ακόμα πιο ενισχυμένη.
   Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η αύξηση της δύναμης της ΔΑΣ για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, από 4 σε 6.
   Πέρα από αυτό το θετικό αποτέλεσμα, οι επιτυχημένες εργασίες του Συνεδρίου του ΕΚΑ (8 και 9 Φλεβάρη), οι σημαντικές αποφάσεις που πήρε υπερψηφίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία τις προτάσεις της ΔΑΣ για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και ενάντια στην παρέμβαση της εργοδοσίας στα συνδικάτα, σε πλήρη αντιπαράθεση με τη διαδικασία - παρωδία που μεθοδεύει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ για την Τρίτη 25/2, αποτυπώνουν με τρόπο παραστατικό το πραγματικό περιεχόμενο της διαπάλης ανάμεσα στις δύο γραμμές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και τη σημασία της διαπάλης αυτής για τους εργαζόμενους.
   
  Από τη μια μεριά, η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ στήνει ένα «συνέδριο» - παρωδία σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο Καβούρι (!), μακριά από τους εργάτες, αλλά προαναγγέλλοντας την παρουσία του πρωθυπουργού, που έχει δρομολογήσει, όπως και όλοι οι προκάτοχοί του, σειρά μέτρων ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων, ενάντια στη συνδικαλιστική δράση. Προαναγγέλλουν επίσης την παρουσία ανώτατου δικαστικού λειτουργού, όπως και την «εγγύηση» όλης αυτής της παρωδίας από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ανακοινώνοντας μια διαδικασία - εξπρές, διάρκειας μόλις μιας μέρας, με πλήρη καταπάτηση του ίδιου του καταστατικού της ΓΣΕΕ, στοχεύουν απλά να στήσουν μια κάλπη, με δεκάδες νόθους, εργοδότες και μεγαλοστελέχη της εργοδοσίας, για να κατσικωθούν ξανά στο σβέρκο της εργατικής τάξης, στηρίζοντας τους σχεδιασμούς των κεφαλαιοκρατών.


  Από την άλλη μεριά, οι εργασίες του Εργατικού Κέντρου Αθήνας έγιναν στο ΣΕΦ, με δυνατότητα πρόσβασης για όλους τους εργαζομένους. Χάρη στην παρέμβαση της ΔΑΣ, το συνέδριο του ΕΚΑ με μεγάλη πλειοψηφία ακύρωσε το σχεδιασμό της απερχόμενης πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ) να μετατρέψει και αυτό το συνέδριο σε μια γρήγορη εκλογική διαδικασία, χωρίς συζήτηση, χωρίς ουσιαστική αντιπαράθεση. Για δύο μέρες έγινε συζήτηση, χωρίς ΜΑΤ, αστυνομία και μπράβους, με ουσιαστική αντιπαράθεση για τον προσανατολισμό και το ρόλο των συνδικάτων, μεταφέρθηκε πολύτιμη πείρα από τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις και ψηφίσματα. Η παρέμβαση της ΔΑΣ και η βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των αντιπροσώπων που συμμετείχαν στη διαδικασία, διασφάλισαν ένα πραγματικό συνέδριο εργατών, από το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, απουσίαζε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ.

 Το Συνέδριο του ΕΚΑ μάλιστα μπορούσαν να παρακολουθήσουν οι εργάτες όλης της χώρας, αφού το ΠΑΜΕ είχε φροντίσει για την απευθείας διαδικτυακή μετάδοση όλων των εργασιών του, ενώ η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, επιχειρώντας να συσκοτίσει την παρωδία που ετοιμάζει για την Τρίτη, απαγορεύει την είσοδο φωτογράφων και κάμεραμαν (!), ενώ βάζει περιορισμούς και στην είσοδο δημοσιογράφων.
 Από τη μια μεριά, η ηγεσία της ΓΣΕΕ επιδιώκει να βαφτίσει «αντιπροσώπους των εργαζομένων» μια σειρά από μαϊμούδες που βγαίνουν από «σωματεία» - φαντάσματα, μεγαλοστελέχη επιχειρηματικών ομίλων που ακόμα και με την απειλή απόλυσης διαμορφώνουν πλαστές πλειοψηφίες, διευθύνοντες συμβούλους, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που από τη μια εμφανίζονται ως υποψήφιοι σε ψηφοδέλτια «σωματείων» και από την άλλη υπογράφουν ως εργοδότες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθορίζουν μισθούς, απολύουν και προσλαμβάνουν, βάζουν υποψηφιότητες και σε εργοδοτικές ενώσεις!
   Από την άλλη μεριά, στο Συνέδριο του ΕΚΑ η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων, μετά από ουσιαστική συζήτηση, ψήφισε τον αποκλεισμό των εργοδοτών και των μηχανισμών τους, δεν άφησε μεγαλοστελέχη να μεταφέρουν τα θέλω της εργοδοσίας μέσα στο συνέδριο, ψήφισε τον αποκλεισμό «συνδικαλιστών» που φτιάχνουν επαγγελματικά ταμεία και γίνονται μέσω αυτών μέτοχοι τραπεζών και μεγαλοεπενδυτές!

Δυνατή απάντηση των εργαζομένων απέναντι στη σήψη του εργατοπατερισμού

   Οι εργασίες και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου του ΕΚΑ είναι, όπως σημείωσε η ΔΑΣ, «η δυνατή απάντηση των εργαζομένων της Αθήνας απέναντι στην πρωτοφανή κυβερνητική - εργοδοτική επίθεση για τη χειραγώγηση των συνδικάτων, την προσπάθεια για επιβολή "σιγής νεκροταφείου". Είναι ισχυρή απάντηση στην προσπάθεια να μπει η εργοδοσία στα συνδικάτα ακόμα και με φυσική παρουσία».
   Με παρακαταθήκη και αυτήν την πολύτιμη πείρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν πράξη το κάλεσμα που απευθύνθηκε από το βήμα της μαζικής απεργιακής συγκέντρωσης στις 18/2 στα Προπύλαια: «(...) Καλούμε τους εργαζόμενους, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, έντιμους συνδικαλιστές που δεν ανέχονται αυτήν τη σαπίλα, να καταγγείλουν την κρατική καταστολή, τις απαιτήσεις της εργοδοσίας και τις απεγνωσμένες φωνές της απαξιωμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Να απαιτήσουν "συνέδριο εργατών, όχι των νόθων και των εργοδοτών". Στις 25 Φλεβάρη καλούμε σε κινητοποίηση με κάθε τρόπο. Οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να είναι παρόντες και να διαδηλώνουν απέναντι στη σήψη, στην αθλιότητα και τη νοθεία μιας χούφτας εργατοπατέρων».
  Είναι μια μάχη που δεν αφορά τις καρέκλες, αλλά μια μάχη που αφορά τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, αφορά τις ανάγκες και τα σύγχρονα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 
22-23 Φλεβάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου