Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ερώτηση του ΚΚΕ για την απόλυση εργαζόμενου στο εργοστάσιο της Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ - ΚΑΛΑΣ Α.Ε. στη Σίνδο


       

      Ερώτηση για την απόλυση εργαζόμενου στο εργοστάσιο της «Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ - ΚΑΛΑΣ Α.Ε. - ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΑΤΟΣ» στην ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, ΠΕ Θεσσαλονίκης κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.
     Αναλυτικά η ερώτηση:
   «Η προσπάθεια τρομοκράτησης, εκφοβισμού και φίμωσης των εργαζόμενων στην επιχείρηση «Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ - ΚΑΛΑΣ Α.Ε. - ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΑΤΟΣ» από την εργοδοσία της συνεχίζεται.
     Ένα χρόνο μετά την απόλυση τριών εργαζόμενων στο εργοστάσιο της στην Νέα Έφεσο της Π.Ε. Πιερίας, με το πρόσχημα του πλεονάζοντος προσωπικού, εντείνει την προσπάθεια αυτή και προχωράει τώρα σε ακόμη μια απόλυση, στο εργοστάσιο της στην Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
    Συγκεκριμένα, στις 12 Φεβρουαρίου 2016, η εργοδοσία της επιχείρησης προχώρησε στην απόλυση εργαζόμενου και πρωτοπόρου μέλους του Σωματείου Εργαζομένων στην Παραγωγή Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, επειδή άσκησε το δικαίωμα στην απεργία συμμετέχοντας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη 2016.
    Η απόλυση αυτή είναι εκδικητική και στοχεύει στην τρομοκράτηση και φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζόμενων. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός πως 15 ημέρες πριν την απεργία, εξαιτίας της συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου, είχε προηγηθεί η μεταφορά του από την διακίνηση στην αποθήκη της επιχείρησης, παρόλο που, ήδη από τον Μάιο του 2015, είχαν διαγνωστεί συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης από την εισπνοή αλατιού και είχε ακολουθήσει εξαήμερη νοσηλεία του. Στόχος φυσικά ήταν και να οδηγηθεί ο ίδιος ο εργαζόμενος σε παραίτηση.
    
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία της συγκεκριμένης επιχείρησης ακολουθεί αυτές τις πρακτικές. Στο παρελθόν έχει διενεργηθεί εργατική διαφορά με αντικείμενο την παρακώλυση της συνδικαλιστικής δράσης, με αιφνίδια αλλαγή αντικειμένων εργασίας, όπως επαναλήφθηκε και τώρα, αλλά και απειλή απόλυσης ιδρυτικού μέλους του Σωματείου, αμφισβήτηση υπόστασης και νομιμοποίησης του Σωματείου κ.α.
    Περιστατικά όπως τα παραπάνω αποτελούν πάγια τακτική των εργοδοτών, οι οποίοι προσπαθούν να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους στηριζόμενοι στην αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος, η φτώχεια και η εξαθλίωση πάει χέρι - χέρι με την εργοδοτική και κρατική βία, με την καταστολή, για να χτυπηθεί η συλλογική δράση, οι αγώνες και η αντίσταση των εργαζόμενων.
      Με βάση τα παραπάνω 
ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
     Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου από την εργοδοσία της «Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ - ΚΑΛΑΣ Α.Ε. - ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΑΤΟΣ» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου
     Να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου