Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Το πλαίσιο πάλης της κοινωνικής συμμαχίας




Αλυσιδωτές συνέπειες για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους σε πολλούς κλάδους και όχι μόνο στο Εμπόριο, θα έχει η εφαρμογή του νόμου 4177/2013, που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Είναι σίγουρο ότι οι άλλες μερίδες του κεφαλαίου δε θα μείνουν θεατές των «προνομίων» (παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφταήμερη δουλειά, μικρότεροι μισθοί - ασφάλιση) που αποκτούν οι μεγαλέμποροι, καθώς το Εμπόριο και οι υπηρεσίες υπήρξαν πάντα το «θερμοκήπιο» για αντιλαϊκά μέτρα που επεκτείνονταν μετά σε όλους τους κλάδους.
Για τους αυτοαπασχολούμενους, η κατάργηση της Κυριακής αργίας επιταχύνει τον αφανισμό τους, αφού δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα μονοπώλια, που συγκεντρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου και τους πετούν εκτός αγοράς. Με βάση τα παραπάνω, ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ καλούν σε ξεσηκωμό ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, προβάλλοντας το εξής πλαίσιο πάλης:

1. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

2. Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής Σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.

3. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

4. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

5. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

6. Θεώρηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου για κάθε άνεργο και άνεργη εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό έμπορο, ανεξάρτητα από χρέη.

7. Σε κανένα σπίτι άνεργου - άνεργης εμποροϋπάλληλου - αυτοαπασχολούμενου - μικρού εμπόρου να μην κοπεί το ρεύμα.

8. Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια (ΔΕΗ - Εφορίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου