Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Να διδαχτούμε από το παράδειγμα του Νίκου Γόδα

       ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ 
       ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ      
       Μιλά στον «Ρ» ο Γραμματέας της Κομματικής      Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μαρούπας

          

Σ
το Πολιτιστικό Κέντρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια (Λ. Θηβών 245) θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 π.μ. η σημαντική εκδήλωση τιμής της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ για τον ΕΛΑΣίτη κομμουνιστή και ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκο Γόδα με αφορμή και τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την εκτέλεσή του, το 1948. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο Νίκος Γόδας ως μαχητής του ΕΛΑΣ πολέμησε με το βαθμό του Λοχαγού στο 5ο επίλεκτο λόχο Κοκκινιάς στην Κατοχή εναντίον των ναζί και των συνεργατών τους, ενώ πήρε μέρος και στις μάχες του Δεκέμβρη του '44 ενάντια στους Αγγλους. Συνελήφθη μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πέρασε από δίκη, που έμεινε γνωστή ως δίκη του ασύλου Κοκκινιάς, καταδικάστηκε. Εμεινε κοντά τριάμισι χρόνια στη φυλακή, ανυποχώρητος και ασυμβίβαστος, πιστός στα ιδανικά του, πιστός στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας ποτέ. Ετσι, το αστικό κράτος τον οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα στις 19 Νοέμβρη του 1948.
Για την αυριανή εκδήλωση αλλά και το παράδειγμα του Νίκου Γόδα μίλησε στον «Ρ» ο Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μαρούπας.
«Πήραμε την πρωτοβουλία με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση 65 ετών από την εκτέλεση του Νίκου Γόδα. Υπήρξε ένας άνθρωπος μαχητής και έδωσε τη ζωή του στον αγώνα του λαού ενάντια στην κατοχή, αλλά άντεξε και στη συνέχεια όλες τις κακουχίες από την πολύχρονη παραμονή του στις φυλακές Αβέρωφ, Αίγινας, Κέρκυρας, όπως γνωρίζουμε και από μαρτυρίες συγκρατουμένων του. 

Ηταν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και γι' αυτό ζήτησε να τουφεκιστεί φορώντας τη φανέλα της αγαπημένης της ομάδας, όπως λένε οι μαρτυρίες. Ομως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ποδοσφαιρική του καριέρα δεν τον εμπόδισε να παλέψει και στο τέλος να δώσει και τη ζωή του για τα ιδανικά του σοσιαλισμού στην Ελλάδα. 
Εμείς τιμάμε λοιπόν αυτόν τον άνθρωπο που έμεινε πιστός σε μια δύσκολη περίοδο και τον άνθρωπο που η ιστορία του αποτελεί παράδειγμα για το σήμερα.
Ο Νίκος Γόδας σύμφωνα με τα όσα έχουμε ακούσει, αν και ταλέντο ποδοσφαιρικό, προτίμησε το δρόμο της πάλης όταν το απαίτησαν οι συνθήκες. Οπως είπαν άνθρωποι που τον γνώρισαν, όταν χρειάστηκε ήταν περισσότερο ΕΛΑσίτης παρά ποδοσφαιριστής. Και βέβαια δικαιολογημένα αφού οι συνθήκες το απαιτούσαν. 
Πιστεύουμε ότι μέσω της ιστορίας του θα πρέπει να μάθουν και τα νέα παιδιά ότι υπάρχει και κάτι άλλο απ' αυτό που τους προσφέρεται σήμερα. Τα παιδιά αυτά που παρασύρονται σε μια λογική "η ομάδα πάνω απ' όλα" ή λειτουργούν με τις τακτικές που επιτάσσουν οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπήρξαν και παραδείγματα σαν αυτά του Νίκου Γόδα. 
Και να καταλάβουν ότι θα πρέπει να γίνει δική τους υπόθεση η απελευθέρωση της τάξης τους προκειμένου τα πράγματα να αλλάξουν και στον αθλητισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου