Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Διεθνές σεμινάριο για το Κομμουνιστικό Κίνημα στη Μόσχα



            


Ξεκίνησαν στη Μόσχα το Σάββατο 15/12 οι εργασίες του διεθνούς σεμιναρίου που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με θέμα: 

«Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα σήμερα και αύριο».

Στο σεμινάριο συμμετέχουν εκπρόσωποι των: ΚΚ Βιετνάμ, ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚΕ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), ΚΚ Κίνας, ΚΚ Κούβας, Λιβανέζικου ΚΚ, ΚΚ Ουκρανίας, Πορτογαλικού ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ΚΚ Τσεχίας - Μοραβίας.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε πως «Το σεμινάριο διεξάγεται σε συνθήκες εμβάθυνσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που δείχνει τα αδιέξοδα και τα όρια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Ωστόσο, αυτός δεν θα ανατραπεί από μόνος του, δεν θα πέσει σαν "ώριμο φρούτο", αν ο υποκειμενικός παράγοντας και πρώτα απ’ όλα το κομμουνιστικό κόμμα, το κομμουνιστικό κίνημα, δεν καταφέρει να διαμορφώσει επαναστατική στρατηγική!»
Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος για την κατάσταση και τις προοπτικές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΚΚΕ για να βγει το κίνημα από την κατάσταση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής κρίσης που βρίσκεται σήμερα, υπογραμμίζοντας πως για το ΚΚΕ «Κρίσιμο ζήτημα είναι η κατάκτηση της επαναστατικής στρατηγικής και της τακτικής που την υπηρετεί, ώστε να δυναμώσουν στο κομμουνιστικό κίνημα οι επαναστατικές θέσεις και να υποχωρούν, να αποδυναμώνονται οι ρεφορμιστικές, οπορτουνιστικές, στη σκληρή διαπάλη που διεξάγεται. Να κερδίζει έδαφος η γραμμή της "αντίστασης-ρήξης" με το καπιταλιστικό σύστημα ενάντια στη γραμμή "προσαρμογής-ενσωμάτωσης" σ’ αυτό».
Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα βασικά ζητήματα, στα οποία γίνεται ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση στις γραμμές του κομμουνιστικούς κινήματος.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του σημείωσε:
«Βεβαίως το κόμμα μας δεν μένει μονάχα στη διαπίστωση, πως στα παραπάνω θεμελιακά ζητήματα υπάρχουν διαμετρικά διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των κομμάτων μας, ακόμη κι αυτών που βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Επιδιώκουμε τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ΚΚ. 

Επιδιώκουμε την κοινή επεξεργασία σύγχρονων θεωρητικών ζητημάτων, πρώτα απ’ όλα μεταξύ ΚΚ που έχουμε σημαντική σύγκλιση απόψεων. 
Αλλά και με όλα τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε κοινή δράση πάνω σε ζητήματα αντιιμπεριαλιστικής δράσης, που μπορούμε να συμφωνήσουμε σε διμερές, περιφερειακό και πολυμερές επίπεδο. 
Θεωρούμε αναγκαίο το ιδεολογικό μέτωπο ενάντια στις αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες, ενάντια στον αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό! 
Κι ακόμη θεωρούμε σημαντική την ανάπτυξη δράσεων ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως αυτές που αποφάσισε η πρόσφατη 14η Διεθνής Συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στη Βηρυτό. 
Και ειδικότερα σήμερα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζεται κατά του Ιράν. 
Ως κόμμα είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου