Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

H ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ελλάδας στην Ουκρανία, το 1919, με διοικητή του εκστρατευτικού σώματος, τον Κωνσταντίνο Νίδερ






Ο λαός στην Οδησσό το 1919 για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης με τη συμμετοχή και της Ελλάδας

    Η Οκτωβριανή Επανάσταση συγκλόνισε συθέμελα τον κόσμο, αποτέλεσε παράδειγμα για την εργατική τάξη όλου του κόσμου. Οι ιμπεριαλιστές συνασπίστηκαν για να καταπνίξουν την επανάσταση που μόλις είχε νικήσει.   Την περίοδο λοιπόν Γενάρη - Μάη 1919, στην επέμβαση ενάντια στη Σοβιετική σοσιαλιστική Ρωσία πήραν μέρος 14 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που επεδίωκαν την ανατροπή της νεοσύστατης σοβιετικής εξουσίας στη Ρωσία. Η Ελλάδα συμμετείχε με το Α' Σώμα Στρατού, αποτελούμενο από τρεις μεραρχίες, με 23.351 στρατιώτες. Ο Ελληνικός Στρατός άφησε στα πεδία των μαχών 141 νεκρούς.

   Στα απομνημονεύματά του, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Νίδερ, (γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1865), διοικητής του εκστρατευτικού σώματος, γράφει ότι στο Παρίσι το Νοέμβρη του 1918, οι ιμπεριαλιστές οργάνωσαν την επέμβαση στην Ουκρανία και τα ανταλλάγματα από αυτήν. Η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου είχε συμμετοχή σε όλα αυτά. Στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιμπεριαλιστές, για τα ανταλλάγματα της Ελλάδας από τη συμμετοχή της, ο Γάλλος πρωθυπουργός Κλεμανσώ δήλωσε: «Η Γαλλία θα λάβη πρωτοβουλίαν επί εδαφικής επεκτάσεως της Ελλάδος εις Θράκην και ότι εκθύμως θα υποστηρίξη αύτη πάσαν υπέρ της Ελλάδος λύσιν του ζητήματος της Σμύρνης, αν προταθή υπό της Αγγλίας ή της Αμερικής». Ο Ελ. Βενιζέλος ευρισκόμενος στο Λονδίνο απάντησε ως εξής: «Παρακαλώ δηλώσατε Πρωθυπουργώ και Υπουργώ Εξωτερικών (Γαλλίας) ότι ο ελληνικός στρατός είνε εις την διάθεσίν των και δύναται να χρησιμοποιηθή διά κοινόν αγώνα πανταχού όπου αποστολή του ήθελε κριθή αναγκαία». Η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου είχε συνδέσει τη συμμετοχή της στην επέμβαση στην Ουκρανία με την επίτευξη «εθνικών στόχων», προβάλλοντας το χαρακτηριστικό «ο δρόμος για την Μικρά Ασία περνά από την Ουκρανία».

 Πριν ακόμα από την πραγματοποίηση της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ, τάχθηκε εναντίον της συμμετοχής του Ελληνικού Στρατού. Πρόκειται για υποδειγματική διεθνιστική προλεταριακή πολιτική στάση, παρά τη νηπιακή ηλικία, τότε, του ΣΕΚΕ. Μεγάλο βάρος της διαφωτιστικής δράσης κατά της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας στη Ρωσία ανέλαβε ο «Ριζοσπάστης», που κυκλοφορούσε καθημερινά. Οι δημοσιεύσεις του αφορούσαν τις αντιδράσεις του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος της Ευρώπης, την αποκάλυψη της συμμετοχής ελληνικών στρατευμάτων στην εκστρατεία, τη δημοσιοποίηση και καταγραφή των απωλειών, την καταγραφή της πορείας των επιχειρήσεων κ.ά. Ετσι, παρά την εκτεταμένη λογοκρισία, ο «Ριζοσπάστης» κατόρθωσε να αναδείξει στους αναγνώστες του την ταξική υπόσταση της νέας εξουσίας και τους πραγματικούς σκοπούς της εκστρατείας, συμβάλλοντας στη διάδοση του προλεταριακού διεθνισμού.

   Η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε επίδραση και στους Ελληνες στρατιώτες. Σε αυτό καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι Ελληνες κομμουνιστές της επαναστατημένης Ρωσίας. Σχεδόν σε όλες τις περιοχές που είχαν συμπαγές ελληνικό στοιχείο - Νότια Ουκρανία, Καύκασος - είχαν συγκροτηθεί ελληνικά τμήματα του Κόμματος των Μπολσεβίκων. Η Ελληνική Κομμουνιστική Ομάδα Οδησσού, απ' τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης των Ελλήνων στρατιωτών στην πόλη, κυκλοφόρησε προκήρυξη γραμμένη στα Ελληνικά, που βρήκε απήχηση ανάμεσα στους στρατιώτες και το περιεχόμενό της συζητιόταν πλατιά.

   Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετατρέπει τη χώρα μας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μπαίνει στο επίκεντρο των οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή. Με το ΝΑΤΟ και τις βάσεις συμφωνούν και η ΝΔ και όλα τα άλλα κόμματα. Λύση για το λαό υπάρχει. Συστράτευση με το ΚΚΕ.


Περισσότερα στις σελίδες 22 και 23 του Ριζοσπάστη της 5ης και 6ης Γενάρη 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου