Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Αμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου



ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ως σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θεωρήσαμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ενασχόληση του με αυτό το σοβαρό θέμα. Για αυτό το λόγο την 5/2/2015, η παράταξή μας κατέθεσε αίτηση στον πρόεδρο του Δ.Σ. Επειδή η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό εδρών για να προκαλέσει την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήσαμε από τον ίδιο να συγκαλέσει το συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 περίπτωση ΄β σε συνδυασμό με την παρ. 9 του ιδίου άρθρου.   
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
Πιο συγκεκριμένα, στη δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στις τοπικές κοινότητες Χούνης, Αγίου Βλασίου και Κυπαρίσσου. Στη δημοτική ενότητα Παναιτωλικού, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στις τοπικές κοινότητες Καστανούλας, Αγίας Βαρβάρας και ΑγίαςΠαρασκευής. Στην δημοτική ενότητα Παραβόλας, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες κατολισθήσεις στην τοπική κοινότητα Λαμπιρίου, ενώ στην δημοτική ενότητα Μακρυνείας, υπάρχουν εκτεταμένες κατολισθήσεις στις τοπικές κοινότητες Δαφνιά, Καψοράχη, Μεσάριστας, ΑγίουΑνδρέα, Γαβαλούς και Λιθοβουνίου. Ακόμη στην δημοτική ενότητα Αρακύνθου, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες κατολισθήσεις στις τοπικές κοινότητες Ματαράγκας, Ζευγαρακίου, Ανω και Κάτω Κερασόβου.
Πολλές μονάδες βρίσκονται μέσα στα νερά, σπίτια έχουν αποκλειστεί. Αλλά και στα ορεινά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, καθώς σε πολλές περιοχές έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Καταστροφές σημειώθηκαν επίσης και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, σε σπίτια και ολόκληρα χωριά.
Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης, οι τεράστιες καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, απ’ την επίκληση σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ούτε απ’ την επίκληση σε τεχνικές αδυναμίες. Οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν την λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης τους. Είναι πασίγνωστο πως και στη περιοχή μας, κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα, και η Λαϊκή Συσπείρωση  τα είχε ζητήσει  επανειλημμένα σε συνεδριάσεις του ΔΣ , ειδικά όταν συζητιόνταν το τεχνικό πρόγραμμα και άλλα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων.
Ωστόσο, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Αποδεικνύουν πως τέτοια μέτρα δεν λαμβάνονται. Όχι μόνο στο Δήμο Αγρινίου και γενικότερα στην Αιτωλοακαρνανία. Αντίθετα τέτοιου τύπου καταστροφικές επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων μαστίζουν ολόκληρη τον ελληνικό λαό.
Πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα, από τη Ρόδο μέχρι την Αττική, οι πυρκαγιές καταστρέφουν τα δάση κάθε καλοκαίρι, σε κάθε σεισμό μετράμε μεγάλες καταστροφές στις υποδομές.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων δεν μπορεί να οδηγήσει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Τα αναγκαία έργα υποδομής δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Το ΕΣΠΑ και η συνέχεια του το ΣΕΣ δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει την γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίηση τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα αφού χάνεται η δυνατότητα κράτησης των υδάτων.
Από την μια μεριά γίνεται, υποτίθεται, ο μεγάλος καυγάς για την εκτροπή του Αχελώου και από την άλλη τα νερά του Αχελώου να πνίγουν χιλιάδες στρέμματα. Από την μια μεριά τον χειμώνα να υπάρχουν καταστροφές από βροχοπτώσεις και από την άλλη το 68% της γής στην Αιτ/νια να είναι μη αρδεύσιμο (όπως είναι η περιοχή της Μακρυνείας),και να μην υπάρχει σχεδιασμός για άρδευση από το φράγμα των Αχυρών .
Το ΚΚΕ στην Αιτ/νία και οι εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης τάσσονται στο πλευρό των πλημμυροπαθών, καλώντας τους μαζί με το λαό της Αιτ/νίας  να απαιτήσουν άμεση και πλήρη αποζημίωση τους και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζόμενων, τα μονοπώλια και το κράτος τους, μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό φορολογώντας τους ομίλους και καταργώντας τις φοροαπαλλαγές τους. Με οργάνωση στα σωματεία, τους συλλόγους τις λαϊκές επιτροπές, να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωή μας από την πολιτική που και χθες και σήμερα υπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, απαιτώντας άμεσα:  
Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.
Την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στις λαϊκές κατοικίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους φτωχούς αγρότες.
Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.  
Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.
Τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με  χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.  
Εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και εκπαίδευση του πληθυσμού.
Αποδεικνύεται πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, δεν μπορεί να εγγυηθεί την λαϊκή ευημερία. Οι σύγχρονες δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση είναι το ξερίζωμα του κέρδους ως κριτηρίου, η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής με το λαό στην εξουσία και αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων μπορεί να αντιμετωπίσει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα συγκεντρώνει τα μέσα παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα που να ικανοποιούν το σύνολο των λαϊκών αναγκών.


ΑΓΡΙΝΙΟ 6/2/2015
Οι Δημοτικοί σύμβουλοι


ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙΜΟΣ
ΔΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου