Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Στην απεργία στις 26 Νοέμβρη καλεί η ΟΣΥΑΠΕ


 

   Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ/νση: Λ. Συγγρού 80-88, 7ος όροφος

email: osyape@otenet.gr

www.osyape.gr

τηλ. προέδρου: 6932442294 – τηλ. γραμματέα: 6977504710

 

                                            Αθήνα 9 /11/2020   

                                            Αριθμ. Πρωτ.:176

 



         ΣΤΙΣ 26 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 

       ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

Την ίδια ώρα, που η κυβέρνηση βάζει το λαό σε δεύτερο lockdown, δεν βάζει σε lockdown τις επιδιώξεις της και εξαπολύει τη νέα της επίθεση.

 Δε φτάνει που από το προηγούμενο lockdown δεν αξιοποίησε όλο αυτό το χρόνο για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, που άφησε τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να εξακολουθούν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του covid-19, προκαλεί με την αναλγησία της απέναντι στον λαό.

Συνεχίζει να δίνει προκλητική στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους με δις € ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, προκλητικές αντεργατικές ρυθμίσεις, την ώρα που προχωρά στη ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις.

Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο της διαδηλώσεις. Νομοθετούν για πρώτη φορά στη χώρα της τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Προχωρούν στην αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, στην καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, στο σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι με τα μέτρα τους στοχεύουν το μέλλον, για να αποτραπούν ακόμα και οι ελάχιστες διεκδικήσεις για την ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Θέλουν να προλαβαίνουν και να τσακίζουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, έτσι ώστε να μην μπορούν να διεκδικήσουν ούτε τα αυτονόητα! Νομοθετούν διατάξεις που δένουν το εργατικό κίνημα χειροπόδαρα.

Ετοιμάζουν νόμο που μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε «ιδιώνυμο».

Οι αγώνες για καλύτερους μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις, για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για μόνιμες προσλήψεις σε σχολεία, νοσοκομεία κλπ μπαίνουν υπό διωγμό. Το χτύπημα στην απεργία, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Σχεδιάζουν να καταργήσουν την ΑΠΕΡΓΙΑ στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα με την καθιέρωση γενικευμένου «προσωπικού ασφαλείας», καταργούν τις Γενικές Συνελεύσεις με τη γενικευμένη καθιέρωση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, διευρύνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα συνδικάτων από το κράτος και τους εργοδότες.

 

Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο - έκτρωμα με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων στην αγορά εργασίας», που θέλουν να ανατρέψουν στοιχειώδη δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες που κατακτήθηκαν κυριολεκτικά με αιματηρούς αγώνες, φέρνουν:

·      Νομοθέτηση 10ωρης εργάσιμης ημέρας, όπου αντί πρόσθετης αμοιβής, εντός του ίδιου 6μήνου θα «ισοφαρίζουν» την υπερωριακή απασχόληση με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας εντός εξαμήνου. Όμως η αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, σωματικά και πνευματικά από την εργασία, γίνεται στη διάρκεια του ίδιου 24ωρου και όχι της βδομάδας, του μήνα ή του εξάμηνου.

·      Ουσιαστική κατάργηση της απεργίας, ειδικά στο Δημόσιο σε κρίσιμους κλάδους. Προβλέπει ότι σε περίπτωση απεργίας «το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%»! Ήδη σήμερα 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν παράνομες ή καταχρηστικές.....

·      Προστίθεται διάταξη που χτυπά και ουσιαστικά καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των Σωματείων, με ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στην ενημέρωση, στη συζήτηση, στη συνδιαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπει ότι το Σωματείο «πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας...».

·      Η περιφρούρηση της απεργίας καθίσταται «ποινικώς κολάσιμη πράξη»! Ποινικοποιείται η περιφρούρηση της απεργίας και ενισχύονται οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί.  Χαρακτηρίζονται οι κινητοποιήσεις  στους χώρους εργασίας  ως κατάληψη χώρων και η παρουσία απεργών ως άσκηση ψυχολογικής βίας στους απεργοσπάστες!!!

Οι παραπάνω ανατροπές αποτελούν «ανατροπές του αιώνα» και γι αυτό έχει σημάνει απεργιακός συναγερμός σε εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες & Σωματεία)

 Οι παραπάνω ανατροπές δεν αφορούν κάποιους άλλους! Δεν αφορούν τους εκλεγμένους συνδικαλιστές..... αφορούν το σύνολο της ζωής μας!

Έχουμε και πρόσφατα παραδείγματα τι θα σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις:

Ø  Στην Περιφέρεια Αττικής την αγωνιστική κινητοποίηση των συναδέλφων Εποπτών Δημόσιας Υγείας, το Δικαστήριο την έβγαλε παράνομη σε χρόνο dt, κατ’ απαίτηση του Περιφερειάρχη, επειδή ζητούσαν να τους παρέχονται όλα όσα απαιτούνται για να κάνουν την δουλειά τους.

Ø  Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητήθηκε από συναδέλφους να δουλέψουν παραπάνω ημερησίως, να δουλέψουν Σάββατο-Κύριακα χωρίς αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο γι’ αυτό το σκοπό, και ότι θα αποζημιωθούν με ρεπό!

Ø  Αξιοποιώντας τα μέτρα περιορισμού του Covid-19, πέρασαν ρύθμιση για ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά συμβούλια των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.  

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Να μην τους αφήσουμε να περάσουν μέτρα που τα φέρνουν για να μείνουν και την επόμενη μέρα!

Τώρα είναι ώρα απάντησης στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Απεργιακός συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς. Ο άθλιος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έξαρση της πανδημίας για να κάνει πράξη τα πιο αρρωστημένα όνειρα της εργοδοσίας πρέπει να της γυρίσει μπούμερανγκ.

Όλοι στον αγώνα, όλοι στην οργάνωση της αντεπίθεσης! Δε θα επιτρέψουμε να μπει στο γύψο η συνδικαλιστική δράση.

Απαντάμε με μαζική συμμετοχή στην Πανδημοσιοϋπαλληλική - Πανεργατική Απεργία στις 26 Νοέμβρη

Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

 

                                          

1 σχόλιο: