Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

To E.K.A. για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Προβληματισμός και από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω ΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ


Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς είναι πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες. Και αυτό γιατί το άνοιγμα των σχολείων, γίνεται με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπ. Παιδείας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Το διάστημα που κερδήθηκε από την άνοιξη ως τώρα, με την αποφασιστική στάση του λαού, η Κυβέρνηση δεν το αξιοποίησε.
Τα παιδιά μας καλούνται να φοιτήσουν σε τμήματα «παστωμένα», των 25 και 27 μαθητών σε αίθουσες «κλουβιά», με ελλιπή αερισμό επικίνδυνες για την υγεία τους.
Τα σχολεία ανοίγουν με χιλιάδες κενά πανελλαδικά! Στην περιοχή μας υπολογίζεται να μην έχει καλυφθεί το 25% .  Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έχει το θράσος να πανηγυρίζει για τις προσλήψεις που έκανε φέτος οι οποίες είναι οι μισές από όσους εκπαιδευτικούς δούλεψαν πέρσι χωρίς να συνυπολογίζει τις 3.500 συνταξιοδοτήσεις, τις αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς λόγω πανδημίας).
Το ίδιο θράσος η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να διαστρεβλώσει τις τραγικές ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων. Εμφανίζει ως επιτυχία τις 9.500 καθαρίστριες για περισσότερες από 13.000 σχολικές μονάδες, τη στιγμή που λόγω πανδημίας η ανάγκες είναι πολλαπλάσιες στον καθαρισμό τους. Την ίδια στιγμή, απολύει 2.500 καθαρίστριες επειδή δεν έχουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας! Στο Δήμο Αγρινίου προσλήφθηκαν 108 καθαρίστριες για 146 σχολικές μονάδες από τις οποίες οι 57  με μειωμένο ωράριο. Άμεσα η δημοτική αρχή  να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  για :
Ø Πρόσληψη  όλων των καθαριστριών με πλήρες ωράριο
Ø Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών
Ø Να διεκδικήσει  από την κυβέρνηση τη μονιμοποίηση  όλων των καθαριστριών , να σταματήσει η εργασιακή ομηρία τους. 
       Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα διάχυτο τοπίο ανησυχίας, όχι μόνο για το συγχρωτισμό μαθητών και εκπαιδευτικών και για τους κινδύνους που εγκυμονεί, αλλά και για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.
Όλο αυτό το διάστημα, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματα των Σωματείων, των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, του γονεϊκού κινήματος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αλλά βάζει λυτούς και δεμένους προκειμένου να μας πείσει ότι τα αιτήματα αυτά είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Μόνο και μόνο από τις σχολικές μονάδες που έκλεισαν από το 2012 μέχρι σήμερα είναι άμεσα διαθέσιμες χιλιάδες αίθουσες τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει και όχι να τις παραχωρεί σε διάφορους οργανισμούς. Τα εκατοντάδες δημοτικά κτήρια που βρίσκονται αναξιοποίητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά  για τις ανάγκες της μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
Αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση τέτοιων μέτρων, η Κυβέρνηση στρέφει όλη της την προσοχή να διασφαλίσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Ικανοποίησε απλόχερα τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιριών αδιαφορώντας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ετοιμάζεται να τους δώσει όλο το πακέτο των 70 δις ευρώ και για την υγεία και τη μόρφωση του λαού δεν περισσεύει τίποτα. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να διασφαλίζει 4 δις κάθε χρόνο για το ταμείο του ΝΑΤΟ (δηλαδή για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όχι για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας) και αρνείται κάθε κουβέντα για αύξηση των δαπανών στην παιδεία και την υγεία.
Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων. Να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη!
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
1. 15 μαθητές ανά τμήμα
2. Μονιμοποίηση όσων εκπαιδευτικών δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση
3. Μονιμοποίηση τουλάχιστον 15000 καθαριστριών για τις ανάγκες σε καθαριότητα των σχολικών μονάδων
4. Έκτακτο κονδύλι για την αγορά σε επάρκεια Μέσων Ατομικής Προστασίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Α. καλεί κάθε εργαζόμενο να είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των αυτονόητων μέτρων από την Κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί το άνοιγμα των σχολείων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Δε θα ρισκάρουμε την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας! Καλή δύναμη και καλή χρονιά!


                                           ΤΟ Δ.Σ.

1 σχόλιο: