Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ Βάζει το λαό που τον έχουν «στεγνώσει» να πληρώσει τα χαράτσια και τη φοροεπιδρομή !


          


Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής και στο σύνολό του από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το Ποτάμι ψήφισε παρών μιλώντας για προχειρότητα των ρυθμίσεων. Η ΧΑ, ενώ στις Επιτροπές και στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου, τελικά την τελευταία στιγμή ψήφισε παρών.
Το ΚΚΕ δήλωσε ξεκάθαρα ότι καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο ενώ καταψήφισε και τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία για 4 άρθρα (16, 17, 21 και 24) που ζήτησε η ΝΔ περισσότερο για λόγους εντυπώσεων. Το ΚΚΕ ψήφισε παρών για τα τρία πρώτα και κατά για το 24.
Οπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, πρόκειται για νομοσχέδιο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση με αυτό επιδιώκει να εισπράξει στο ακέραιο από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά όλα τα χρέη που τους φόρτωσαν οι μνημονιακοί και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι. Νομιμοποιεί, δηλαδή, πλήρως όλα τα αβάσταχτα χαράτσια, τη φοροεπιδρομή, που επιβλήθηκαν σε βάρος του λαού από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις του κεφαλαίου, που σε συνδυασμό με την πολιτική δραστικής μείωσης μισθών, συντάξεων, γενικότερα του λαϊκού εισοδήματος, τον έχουν «στεγνώσει».
Ερωτήματα προκάλεσε και η ίδια η διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση να «περάσει» το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή έδωσε αφορμή και για διπολικό «καβγά», αποπροσανατολίζοντας από την ταξική σε βάρος του λαού ουσία του νομοσχεδίου.
Η δε συμφωνία που καταγράφηκε, όλων των αστικών κομμάτων, στο νομοσχέδιο, είναι ακριβώς συνέχεια των ρυθμίσεων της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και χτες, για πολλοστή φορά, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, και κινείται στο πλαίσιο της ΕΕ και των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης παίρνοντας το λόγο ανέφερε για τη διαδικασία: «Να ευχηθούμε στην κυβέρνηση: Καλορίζικα τα κατεπείγοντα», σχολιάζοντας την αλλαγή των ρόλων με την προηγούμενη συγκυβέρνηση σημειώνοντας ότι τώρα: «Καταγγέλλουν εκείνοι που φέρνανε τα κατεπείγοντα και εκείνοι που καταγγέλλανε τα κατεπείγοντα φέρνουν τα κατεπείγοντα». Ενώ έθεσε το ερώτημα: «Τι είναι το κατεπείγον» όταν «το νομοσχέδιο έχει εξαγγελθεί από την επομένη της ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης».
 

Εκτελούν το λαό με δόσεις
 

Ο εισηγητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σημείωσε: «Αποτελούν εισπρακτικά μέτρα, τα οποία τα στρέφετε και πάλι απέναντι στο λαό, στο πλαίσιο του εσωτερικού δανεισμού. Προχωράει η κυβέρνηση σε εσωτερικό δανεισμό για να πληρώσει τους δανειστές, "κουρεύοντας" έτσι τις λαϊκές ανάγκες, όπως έκανε άλλωστε και η προηγούμενη κυβέρνηση». Δηλαδή, «εκτέλεση του λαού με δόσεις».
Επιπρόσθετα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαμηνύει στο λαό ότι «θα τα πληρώσει όλα», στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως σημείωσε, εντάσσει 6.500 οφειλέτες της εφορίας και συνολικά του Δημοσίου που χρωστάνε από ένα εκατομμύριο ευρώ και πάνω! Πρόκειται για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ανώνυμες εταιρείες που όχι μόνο τους ρυθμίζει τα χρέη αλλά τους «κουρεύει» πρόστιμα και προσαυξήσεις! Μάλιστα, ο Ν. Καραθανασόπουλος έχει θέσει επανειλημμένα το ερώτημα στους αρμόδιους υπουργούς αν στις ρυθμίσεις συμπεριλαμβάνονται και οι εταιρείες που βαρύνονται με τελωνειακές παραβάσεις, χωρίς να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση.

Τροπολογία του ΚΚΕ για πραγματική ανακούφιση του λαού

Οπως σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, «πήρατε τις ρυθμίσεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης και κάνατε κάποιες μικροβελτιώσεις», οι οποίες «δεν αλλάζουν το χαρακτήρα ότι πρέπει να νομιμοποιηθεί η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό. Αυτό θέλετε να επιβάλετε». «Σ' αυτήν, λοιπόν, την πρόκληση» τόνισε ότι το ΚΚΕ απαντά με την κατάθεση της τροπολογίας που δίνει πραγματικά ανακούφιση στο λαό. «Θέλουμε η κυβέρνηση να πει αν δέχεται να συζητηθεί στα πλαίσια της σημερινής συζήτησης, ναι ή όχι. Η τροπολογία του ΚΚΕ είναι πάρα πολύ σαφής. Είναι σαφής ως προς το ποιους περιλαμβάνει. Δεν περιλαμβάνει τα πάντα, όλα».
-- «Περιλαμβάνει τα νοικοκυριά που έχουν οικογενειακό εισόδημα ως 40.000 ευρώ». «Από εκεί και πάνω όχι. Εμάς δεν μας ενδιαφέρουν οι πλούσιοι, οι κεφαλαιοκράτες. Περιλαμβάνει τις ατομικές και προσωπικές επιχειρήσεις κι όχι τις ΑΕ και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».
-- «Δεύτερον, "κουρεύει χρέη", όχι μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά και κεφάλαιο. "Κουρεύει" όλα τα χρέη που προέρχονται από τα άδικα και αντιλαϊκά τέλη, τέλος επιτηδεύματος, τέλος αλληλεγγύης, τα οποία διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση. "Κουρεύει" τα χρέη που υπάρχουν από τον ΕΝΦΙΑ με όλες τις μορφές που πήρε κι όχι για όλους, αλλά βάζουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πρώτη κατοικία ως 120 τ.μ. και για τη δευτερεύουσα έως 80 τ.μ. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία να πληρώσει. Τα λαϊκά νοικοκυριά δεν πρέπει να πληρώσουν».
-- «"Κουρεύουμε" τα νοσήλια. Γι' αυτόν δηλαδή που δεν είχε ασφάλιση και πήγε στο δημόσιο νοσοκομείο να νοσηλευτεί και δεν μπόρεσε να πληρώσει τα νοσήλια - τώρα τα μεταφέρουν στην εφορία - εμείς τα "κουρεύουμε". Διότι είναι απαράδεκτο κάποιος που δεν έχει ασφάλιση να πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του τα νοσήλια και τελικά αν δεν το κάνει, αυτά να μεταφέρονται στην εφορία.
-- "Κουρεύουμε" το σύνολο των χρεών για μια οικογένεια ως 20.000 ευρώ. Διότι έχει πληρώσει πάρα πολλά αυτή η οικογένεια και δεν πρέπει να πληρώσει τίποτα άλλο».
-- «Διευκολύνουμε τους υπόλοιπους να αποπληρώσουν αυτό που έχουν, λαμβάνοντας υπόψη τι; Οτι πρέπει το σύνολο των επιβαρύνσεων, και των τρεχουσών, να μην ξεπερνάει το 10% στην εφορία μαζί με τη ρύθμιση. Αυτό το κάνουμε βεβαίως στα πλαίσια της συνολικότερης πρότασης που έχουμε, δηλαδή ότι πρέπει να καταργηθούν τα τέλη και τα χαράτσια, ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα φορολογικής ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, με αύξηση του αφορολόγητου στις 40.000 ευρώ, φορολογική επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα πλαίσια της συνολικότερης λογικής μας για ανάκτηση των απωλειών, για ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές είναι προτάσεις που δίνουν δύναμη στο λαό, στην εργατική τάξη και στο λαϊκό κίνημα να παλέψει για την ανατροπή αυτής της κατάστασης».
Η κυβέρνηση βέβαια απέρριψε την τροπολογία ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόρριψη, έφτασε να διαστρεβλώσει άρθρα της τροπολογίας ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους. Οπως ανέφερε, σε δεύτερη φάση η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τη συγκρότηση επιτροπών στις οποίες θα απευθύνονται όσοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών τους ούτε με τις νέες ρυθμίσεις. Αυτές θα εξετάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα θα καθορίζουν νέα ρύθμιση. Μάλιστα, αποφάνθηκε ότι σε αυτό το σημείο, δηλαδή τις επιτροπές, «συναντιόμαστε με τη σεισάχθεια του ΚΚΕ»! Στη σκόπιμη διαστρέβλωση του ΚΚΕ από την Ν. Βαλαβάνη, ο Ν. Καραθανασόπουλος απάντησε ότι πουθενά το ΚΚΕ δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, λέει «κούρεμα» όλων των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών που προήλθαν από τα χαράτσια και τη φοροληστεία των εφαρμοστικών νόμων.
 

Ανοίγει δρόμο ιδιωτικοποίησης
 

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε ειδικά και στο άρθρο 24, το οποίο προβλέπει τη διάλυση της εταιρείας του Δημοσίου «Παράκτιο Μέτωπο», τη μεταφορά της στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ» (ΕΤΑΔΑΕ), η οποία θα απορροφηθεί, όπως αναφέρεται, σε άλλο τομέα. Στην ουσία η τροπολογία αυτή ανοίγει δρόμο για την ιδιωτικοποίηση με όποιο τρόπο της δημόσιας περιουσίας και, όπως τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι ενταγμένη «στην τεράστια διαπάλη ανάμεσα στα επιχειρηματικά συμφέροντα για να βάλουν χέρι στην ακίνητη περιουσία του Δημοσίου», ενώ χαρακτήρισε αντιδραστική την παράγραφο στο άρθρο αυτό που αναφέρει ότι μέρος των κερδών της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας «θα πάει στην κατεύθυνση της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης» γιατί, όπως τόνισε, φανερώνει την επιδίωξη και της νέας κυβέρνησης να απαλλαγούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τις ασφαλιστικές εισφορές. «Βρίσκετε άλλη πηγή στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων, μέσα από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Και αποτελεί το "τυράκι στη φάκα" για να γίνει αποδεκτή από τη λαϊκή συνείδηση αυτή η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, προς όφελος των κερδών των καπιταλιστικών ομίλων».
Και βεβαίως, ένα μεγάλο του τμήμα θα συνεχίσει να πηγαίνει για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Ενώ ζήτησε την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων της «Παράκτιο Μέτωπο».

Αναδιαρθρώσεις στις τράπεζες

Για το Β' εξάμηνο του 2015 μετατίθεται η πώληση μετοχικού πακέτου (μέχρι και 29,6%) της θυγατρικής στην Τουρκία «Finansbank» από τον Ομιλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), σε μια εξέλιξη που συνδέεται με τις επικρατούσες συνθήκες στις κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΤΕ «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες των κεφαλαιαγορών, με την προοπτική της πιθανής επανεκκίνησης της διαδικασίας εντός του α' εξαμήνου του 2015».
Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης, η Εθνική θα εκχωρήσει τμηματικά το 40% της «Finansbank», διατηρώντας υπό τον έλεγχό της την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής.

Τροπολογία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία

Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως την 1η Μαρτίου 2015 θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση χρεών, σύμφωνα με νομοτεχνική αλλαγή που κατέθεσε στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Παράλληλα, αλλαγές υπήρξαν και στην κλίμακα εκπτώσεων για τις προσαυξήσεις, καθώς προστέθηκαν δύο κλιμάκια. Ετσι τα κλιμάκια των εκπτώσεων διαμορφώνονται ως εξής: 

Εφάπαξ καταβολή οφειλής, έκπτωση 100%, 
ρύθμιση έως 36 δόσεις, έκπτωση 80%. 
Από 37 έως 50 δόσεις, έκπτωση 70%. 
Από 51 έως 72 δόσεις, έκπτωση 60% και 
από 73 έως 100 δόσεις, έκπτωση 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου