Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ανακοίνωση σχετικά με τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) της Σούδας σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις




Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας σε μια σειρά ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ευρώπης και της Μεσογείου, τη στιγμή που μαίνονται οι ανοιχτές  ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ουκρανία και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ παράλληλα βρίσκονται στα σκαριά και νέες.
Στο πλαίσιο αυτό και με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ πυκνώνει τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Βόρεια Ευρώπη, αυτή τη φορά σε μια συντονισμένη  επιχείρηση συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία. Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Νορβηγία, Ολλανδία, Τσεχία. Από κοντά, φυσικά, ακολουθεί και η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό που επιδιώκει την μεγαλύτερη διείσδυση κεφαλαίων στην περιοχή.
Η Ελλάδα, με τις «ευλογίες» της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ ,που  μέσω του λαλίστατου αρχηγού του, κ. Τσίπρα σε σχετικές δηλώσεις του, στο πλαίσιο των εκλογών,  έκανε σαφές ότι η θέση της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα, εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η χώρα μας λοιπόν συμμετέχει στην εν λόγω άσκηση με 25 άτομα προσωπικό κι ένα αεροσκάφος Erieye EMB-145H.
Χαρακτηριστικό επίσης στοιχείο που αποδεικνύει το πόσο βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή είναι η συμμετοχή της σε άλλες 2 επιχειρήσεις που διεξάγονται παράλληλα αυτό το διάστημα:
Στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση συνεργασίας ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014), με συμμετοχή και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία αποτελείται από τέσσερα αεροσκάφη «F-16 Block 52+» και 46 άτομα προσωπικό (14 ιπτάμενοι, 31 τεχνικοί και ένας αξιωματικός Πληροφοριών) και αντανακλά τις προσπάθειες της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμίσει (και με στρατιωτικά μέσα) την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή.
Στην αυξημένη κινητικότητα της «Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης 1» και στον ελλιμενισμό δύο πλοίων της δύναμης στο Μαράθι της Σούδας, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). Η εν λόγω δύναμη, επιχειρεί στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της «αντι-τρομοκρατικής» θαλάσσιας επιχείρησης του NATO «ACTIVE ENDEAVOUR» (περιπολίες ΝΑΤΟικών σκαφών στη Μεσόγειο), ενώ παράλληλα και με βάση επίσημες ανακοινώσεις, η εν λόγω δύναμη,  «λόγω της κρίσης στην Ουκρανία», διατάχθηκε να αναπτυχθεί στη Μεσόγειο ως κομμάτι των μέτρων που αποφάσισε να λάβει η λυκοσυμμαχία για «ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα», «επίδειξη της αλληλεγγύης και της ετοιμότητας».
Οι παραπάνω εξελίξεις αποκαλύπτουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον αντιδραστικό για τους λαούς χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και των κομμάτων που τους στηρίζουν είτε άμεσα, είτε έμμεσα.
Το αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό κίνημα της χώρας μας, σε συντονισμό με το ταξικό εργατικό, λαϊκό κίνημα χρειάζεται να εντείνει την πάλη του για αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών αποστολών που βρίσκονται στο εξωτερικό στο πλαίσιο των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας μας προς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την κατάργηση των μνημονίων συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων και των κοινών γυμνασίων συνεκπαίδευσης, τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την αποδέσμευση από την ΕΕ, με τον λαό ιδιοκτήτη και κυρίαρχο του πλούτου που παράγει.
Όλοι έχουμε εμπειρία από το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ ενάντια στους λαούς, γι’ αυτό και την Κυριακή 25 Μάη στις Ευρωεκλογές χρειάζεται να καταδικάσουμε και με την ψήφο μας όλους αυτούς που παίζουν με τη φωτιά, προσδένοντας ακόμα πιο στενά τη χώρα μας στο άρμα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των κοινών εχθρών της ειρήνης και των λαών.

Αθήνα 21/5/2014                      

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου